fbpx

Bezmetalne krunice

Bezmetalne krunice ili bezmetalne keramičke navlake za zube su potpuno izrađene od dentalne keramike. U pitanju su zubne nadoknade koje su visokoestetske i u potpunosti prekrivaju zube.

Bezmetalnim krunicama do holivudskog osmeha

Holivudski osmeh po promotivnoj ceni! U proteklom periodu, mnogi pacijenti iskoristili su nošenje maske da svoj osmeh potpuno promene. Za vas koji još uvek niste, imamo odlične vesti!

 

Iskoristite našu ekskluzivnu akciju koja traje do kraja decembra! Ukoliko se odlučite za kompletnu rekonstrukciju obe vilice, umesto 24, plaćate samo 22 krunice, a za 28 krunica plaćate samo 26. To znači da dobijate 2 krunice potpuno besplatno! Ova ponuda se odnosi isključivo na pacijente koji se odluče za tretman na obe vilice. Uživajte u ovoj jedinstvenoj prilici i ostvarite uštedu od 500€ na kompletan tretman!

 

U slučaju da je zbog specifičnog položaja i oblika vaših zuba potrebno izvršiti dodatne analize pre početka tretmana, kao što su analiza modela u zubnoj tehnici, wax-up i Digital Smile Design, ove usluge će biti naplaćene dodatno. Naš cilj je da vam pružimo najbolje moguće rešenje i osmeh koji ste oduvek želeli! Sam proces je znatno brži, lakši i efikasniji jer uzimanje otiska radimo intraoralnim skenerom te kompletno eliminišemo nelagodnost sa kojom se pacijenti obično susreću.

Bezmetalne krunice Izgled osmeha

Zašto su bezmetalne krunice pravi izbor za Vas?

Bezmetalne krunice za zube najbolje oponašaju estetska svojstva zuba jer bezmetalna keramika od koje su izrađene provodi svetlost na isti način kao što to čine prirodni zubi. U pitanju je potpuno biokompatibilan materijal, što sprečava pojavu štetne reakcije tkiva koja može nastati od metalokeramičke krunice za zube. Upravo zato se keramički zubi skoro uopšte ne razlikuju od prirodnih zuba.

Da li su bolje metalokeramičke krunice ili bezmetalne krunice?

Već decenijama se izrađuju i koriste klasične metalokeramičke krunice čija je osnova od metala a na nju se nanosi keramika u cilju postizanja zadovoljavajuće estetike. Međutim, ta metalna osnova može uzrokovati tamniji rub desni u delu oko metalokeramičke krunice, pogotovo u slučajevima povlačenja desni. Ovo nije slučaj kad je u pitanju bezmetalna keramika jer je kod nje u boji zuba i osnova, tako da ne dolazi do pomenute promene izgleda. Kod metalokeramičke krunice neophodno je obezbediti prostor i za metal i keramiku, tj. dva materijala. U tom slučaju se uklanja više zubne supstance tokom brušenja za krunicu, tačnije sa svake strana zuba se uklanja 1,5-2mm. Nasuprot tome, za izradu bezmetalne keramičke navlake za zube dovoljno je, u zavisnosti od situacije, ukloniti 0,3-1mm. Time čuvamo Vaše zube na duži rok.

Iako krunice sa metalnom osnovom nisu najbolji izbor, i dalje su popularne u našoj zemlji pre svega zbog niže cene u odnosu na bezmetalne krunice.

Još jedna bitna napomena je da metalne krunice mogu izazvati alergijske reakcije. Iz tog razloga je stomatologija učinila korak napred I sprečila mogućnost pojave neželjenih efekata izradom bezmetalnih krunica. Zbog pouzdanosti, bezbednosti i bolje estetike, bezmetalne krunice se u odnosu na metalokeramičke krunice razlikuju I po ceni.

Zbog svega navedenog se može reći da su cirkonija krunice bolje od metalokeramičkih.

 

Za bezmetalne krunice iskustva nas i naših pacijenata to i dokazuju. Možemo zaključiti da, kad su u pitanju bezmetalne krunice cena odgovara kvalitetu.

Kada se preporučuje izrada keramičke krunice?

Osim očiglednog razloga unapređenja estetike osmeha, keramičke krunice se takođe izrađuju u cilju zaštite oslabljenog zuba od pucanja ili u cilju nadoknade već slomljenog zuba. Bezmetalne krunice se koriste i za nadokandu nedostajućih zuba, bilo da se pravi keramički most ili krunica na implantu, kao i u cilju zaštite zuba nakon lečenja kanala korena zuba. Naime, nakon lečenja kanala zuba (endodontske terapije) zubi postaju krti, skloni pucanju i značajno oslabljeni.

Svi naši klijenti koji su imali neki od gore navedenih problema i više su nego zadovoljni rezultatima i izgledom svog osmeha nakon što su se odlučili za bezmetalne krunice, a njihova svedočanstva možete pogledati na dnu stranice. Na sajtu možete videti uspešne priče naših klijenata nakon promene kao I bezmetalne krunice pre i posle tretmana u Dentalux ordinaciji.

Koja dentalna keramika se koristi za bezmetalne krunice ?

Dentalna keramika od koje se u najvećem broju slučajeva izrađuju keramički zubi je cirkonija ili litijum-disilikatna keramika. Cirkonijum krunice se izrađuju od trenutno najnaprednijeg i najboljeg keramičkog materijala koji se upotrebljava u stomatologiji – cirkonije ili cirkonijum dioksida ali treba napomenuti da se cirkonijum krunice kao termin u stomatologiji ne koriste.

Cirkonija se definitivno koristi najčešće jer je sjajne estetike a izuzetne tvrdoće i čvrstoće, a pri tome ako se pravilno naprave ne oštećuju zube iz suprotne vilice. No, iako su cirkonija krunice najčešće najbolji izbor, feldspatna ili litijum-disilikatna keramika je nekada bolje rešenje. U pitanju su estetski veoma zahtevni slučajevi kao što je izrada samo jednog centralnog sekutića okruženog prirodnim zubima.

Da li je bolna izrada bezmetalne keramičke navlake za zube?

Ne! Izrada bezmetalne krunice se vrši u lokalnoj anesteziji, te ne dolazi do ikakvog bola. Vaš komfor je naš prioritet, te Vas ohrabrenujemo da naznačite Vašem lekaru ukoliko osetite bilo kakvu neprijatnost tokom procedure ili biste voleli da se napravi pauza. Mi shvatamo da mnogi osećaju nelagodnost u vezi posete stomatologu, ali za bezmetalne krunice iskustva naših pacijenata pokazuju da za to nema razloga. Upravo iz razloga što shvatamo Vašu zabrinutost, spremni smo da učinimo Vašu posetu što prijatnom.

Kakva je procedura kada se izrađuju bezmetalne krunice?

Izrada bezmetalne krunice na jednom zubu najčešće zahteva samo dve posete.

 

Prva poseta: Uklanjamo deo zubne supstance kako bismo pripremili zub za krunicu, a zatim određujemo boju budućeg zuba, uzimamo otisak i izrađujemo privremenu krunicu. Tu krunicu nosite dok je u toku pravljenje definitivne keramičke krunice, tako da ni u jednom trenutku niste bez zuba, i možete nesmetano obavljati sve aktivnosti, čak iako se bavite javnim poslom.

Druga poseta: Sada je Vaša bezmetalna krunica napravljena i moguće je njeno cementiranje tj. lepljenje za zub. U nekim slučajevima, ako je potrebna korekcija boje, može biti potrebno da dođete još jednom kako bismo savršeno uklopili boju krunice sa nijansom okolnih prirodnih zuba.

 

Ukoliko se bezmetalne krunice izrađuju za više zuba ili ste pak zainteresovani za potpunu rekonstrukciju osmeha, protokol se donekle razlikuje.

bezmetalne krunice prikaz zuba
Primer kako izgledaju bezmetalne krunice

Prva poseta: U toku prvog pregleda se upoznajemo i slušamo Vaše zahteve i želje vezano za funkciju i estetiku Vaših zuba. Sledi pravljenje seta fotografija, uzimanje otisaka i svih ostalih podataka potrebnih za analizu, uključujući i rtg snimke. Nakon toga pristupamo izradi digitalnog dizajna Vašeg osmeha, i šaljemo te podatke u laboratoriju, gde se prave modeli Vašeg budućeg osmeha.

Druga poseta: Prethodno smo se dogovorili oko dizajna te ga sada prenosimo u Vaša usta, omogućavajući Vam da odmah vidite izgled koji će Vaši zubi imati na kraju. To radimo tako što nanesemo materijal preko postojećih zuba, i time Vam omogućavamo da potpuno predvidite rezultat kako bismo izbegli neprijatna iznenađenja koja bi se u suprotnom mogla desiti na kraju terapije. Na ovaj način znamo odmah kako će bezmetalne krunice na Vama izgledati, pre nego što smo počeli da brusimo zube, i to Vama daje sigurnost da ćete dobiti upravo onakav osmeh o kome ste maštali. Nakon toga sledi priprema tj. brušenje zuba za izradu krunica. Na kraju ove posete pristupamo pravljenju privremenih krunica, koje ćete nositi u toku izrade keramičkih krunica.

Treća poseta: Uzimamo otiske koji su nam potrebni da bismo izradili bezmetalne krunice. Nekada je moguće uzeti otiske u drugoj poseti, čime se skraćuje vreme potrebno za izradu krunica.

Eventualna dodatna poseta: Može se desiti da bude potrebno da dođete još jednom zarad određivanja odnosa donje i gornje vilice, ili zarad probe modela budućih zuba izrađene od plastike, kako bismo bili potpuno sigurni da ćete dobiti upravo ono što smo planirali.

Poslednja poseta: Dobijate novi osmeh koji sa sobom donosi novo samopouzadnje, te izlazite iz ordinacije zadovoljni. Za bezmetalne krunice iskustva naših pacijenata su izuzetno pozitivna, i često navode da im je odluka da promene svoj osmeh značajno promenila život.

Kolika je trajnost bezmetalnih krunica?

Prosečna trajnost je od 10 do 15 godina, ali ne postoji način preciznog utvrđivanja koliko će bezmetalne keramičke navlake za zube da traju kod svake osobe. Na trajnost utiču brojni faktori koji, nažalost, nisu pod kontrolom Vašeg lekara. Ukoliko redovno dolazite da pregled i na odgovarajući način održavate Vaš novi osmeh, mogu trajati i više od 15 godina. Sva potrebna uputstva i savete za održavanje Vaših krunica dobićete u ordinaciji.

Kako se održavaju bezmetalne krunice?

Napomenuli smo da, ukoliko na odgovarajući način održavate krunuce za zube, one mogu da traju dosta dugo. Pranje i čišćenje zuba pod krunicama se ne razlikuje puno od uobičajenog održavanja zuba, ali ima par specifičnosti.
Koristite četkice za zube sa manjom glavom kako biste lakše doprli do teško dostupnih mesta u ustima. Perite zube bar 2 puta dnevno i obavezno koristite konac i⁄ili interdentalne četkice. Aparati koji izbacuju tanak vodeni mlaz pod visokim pritiskom mogu biti odličan dodatak održavanju higijene. Detaljna uputstva i demonstraciju pravilne upotrebe sredstava za održavanje higijene dobićete od naših lekara u toku i po završetku izrade krunica.

Koja je razlika između bezmetalne keramičke navlake za zube i zubnog implanta?

Zubni implanti predstavljaju zamenu za koren prirodnog zuba i oni se ugrađuju u viličnu kost. Na zubni implant se zatim šrafi ili lepi krunica, koja može, kao i na prirodnom zubu, biti metalokeramička ili bezmetalna. Bezmetalne krunice se mogu staviti na prethodno izbrušene zube, ali i na zubne implante.

Da li se bezmetalne keramičke navlake za zube izrađuju samo za jedan zub ili se može napraviti most?

Možemo napraviti i most od bezmetalne keramike. Bezmetalni mostovi se ugrađuju na skoro isti način kao i mostovi od drugih materijala. Kao što keramički zubi mogu biti bez metala, i osnove mosta mogu biti bez metala takođe. Ukoliko Vam nedostaju zubi moguća rešenja za Vas su izrada mosta ili ugradnja implantata.

Koje još prednosti ima bezmetalna keramika?

Može se reći da je vrhunac savremene stomatologije definitivno bezmetalna keramika. Bez nje, estetska stomatologija ne bi bila ovo što jeste, čak bi bila nezamisliva. Prednosti koje nude ovakve krunice za zube su brojne i lista bi išla u nedogled ako bismo sagledali baš svaki segment.

Osnovne prednosti koje imaju bezmetalne krunice su njihova dugotrajnost, čvrstina i otpornost. Sam postupak njihove izrade podrazumeva veoma precizno brušenje, kompjutersko skeniranje otiska i dizajniranje, što rezultuje preciznim naleganjem bez ikakvog utiskivanja pod desni ili dugotrajnog upasivanja. Brušenje neophodno za njihovu ugradnju ide tačno do desni ili samo pola milimetara ispod njih. Taj način rezultuje najboljim estetskim efektom, te ne dolazi do ugrožavanja ili reakcije desni na cirkonijum, koji je biokompatiblniji od metala. To je velika prednost cirkonija krunice.

I nama i pacijentima je jedna od najvažnijih stavki estetski momenat. Sa metalnim krunicama nismo mogli zamisliti ono što postižemo sa bezmetalnim. Najvažniji efeket je funkcionalnost, kvalitet i trajnost ovog protetskog rada. Blistav osmeh nikad nije bio tako lako dostižan.

Koja je cena bezmetalnih krunica?

Za bezmetalne krunice cena se poslednjih godina prilagođavala potrošačima, te postaje sve pristupačnija. Dentalux se svojim dugogodišnjim iskustvom, znanjem, brojem klijenata I stručnim osobljem izdvaja od konkurencije pa je isti slučaj I sa cenom.

Kvalitet se pamti dugo nakon što se cena zaboravi. Ukoliko uporedite cene usluga Dentalux-a I pojedinih stomatoloških ordinacija videćete da postoji razlika a uprkos tome, mi vraćamo osmeh lice ljudima već 29 godina. Naša namera nije da privučemo što veći broj klijenata već one koji cene kvalitet I znaju ili su čuli kakve posledice mogu da nastanu usred komplikacija koje su izazvali nedovoljno iskusni stomatolozi I osoblje. Ako želite vrhunski rad došli ste na pravo mesto. Ukoliko Vas interesuju bezmetalne krunice cena je naznačena u cenovniku.

Bezmetalne krunice – Pre i Posle efekat

After
After
After
Before
Before
Snjezana

implanti i krunice

bezmetalne krunice

Snježana nam se obratila sa željom da svoje stare metalokeramičke krunice zameni novim bezmetalnim krunicama. Ono što nam je bila otežavajuća okolnost je što smo morali da izvadimo po jedan sekutić u gornjoj i donjoj vilici. Odlučili smo se da ih nadoknadimo ugradnjom implantata. Posle perioda zarastanja, u toku koga je pacijentkinja imala privremene krunice, izradili smo bezmetalne cirkonija krunice na zubima i implantatima..

After
After
After
Before
Before
Dragana

metalo-keramičke krunice

bezmetalne krunice

Pacijentkinji Dragani nedavno su postavljene metalno-keramičke krunice na gornju i donju vilicu u našoj ordinaciji Dentalux, i veoma smo svi zadovoljni rezultatima. Krunice su pažljivo oblikovane da pruže prirodan izgled i savršeno se uklapaju sa njenim ostalim zubima. Osim toga, krunice su izuzetno izdržljive i očekujemo da će trajati mnogo godina.

Posebno smo je impresionirali našom posvećenošću i pažnjom koju su moje kolege stomatolozi i osoblje u Dentaluxu pružili tokom cele procedure. Uzeli su vreme da detaljno objasne celu proceduru i odgovore na sva pitanja koja je moja pacijentkinja imala. Takođe, brinuli su se da joj bude udobno tokom tretmana, te je prošla kroz celu proceduru bez ikakvih bolova.

Takođe smo dobili neizmernu zahvalnost i pohvalu sa njene strane za odlično obavljen posao, kao i za ceo naš tim stručnjaka na šta smo jako ponosni.

After
After
After
Before
Before
Ljubica

bezmetalna cirkonijum keramika

bezmetalne krunice

Ljubica se obratila našoj ordinaciji Dentalux sa jasnom željom za izradom mosta od bezmetalne cirkonijum keramike. Njeno iskustvo sa nama bilo je izuzetno pozitivno, što me kao njenog stomatologa čini veoma ponosnim.

Kompletna procedura, koja je obuhvatala izradu novog mosta, odvijala se bez ikakvih problema, brzo i bezbolno. Izuzetno mi je drago da je rezultat bio upravo onakav kakav smo planirali – most koji se savršeno uklapa sa njenim prirodnim zubima, dajući joj predivan osmeh o kakvom je oduvek maštala.

Takođe bih istakao profesionalizam i pažnju koju je naš tim pokazao tokom celokupnog procesa. Svaki strah koji je pacijentkinja mogla imati u vezi sa zubarima, uspeli smo da umanjimo kroz pružanje stručne i saosećajne brige.

Pacijentkinja nam je srdačno zahvalila na izvanrednom radu i vrhunskoj usluzi. Njen povratak za buduće stomatološke potrebe bio bi nam čast i potvrda naše posvećenosti i kvaliteta rada.

After
After
After
Before
Before
Milenko

implanti i krunice

bezmetalne krunice

Veoma mi je drago što sam došao kod dr Zorana i dr Srđana, koji su dobri stručnjaci i koji su mi ugradili implantate. Posebno sam zadovoljan zbog toga što se radi po savremenim principima i sa kvalitetnim materijalima. Savetovao bih svima koji su izgubili zube i koji to sebi mogu da priušte da svoj problem reše implantatima. Ja sam već pre radio implantate u Nemačkoj, i imam to iskustvo, ali mogu da kažem da se kod nas radi stručno, da je sve od početka išlo glatko, i da nisam imao nikakvih bolova. Hvala celom timu Dentalux ordinacije na mom prirodnom osmehu.

After
After
After
Before
Before
Zaklina

Bezmetalne krunice i fasete

bezmetalne krunice

Pacijentkinja je došla u našu ordinaciju sa željom da ima lep osmeh. Napravili smo seriju fotografija i napravili digitalni dizajn novog osmeha. Da bismo  dobili osmeh koji smo želeli uradili smo gingivoplastiku da ujednačimo nivo desnih i uklonimo gummy smile. Nakon perioda zarastanja smo uradili bezmetalne cirkonijum krunice na osnovu digitalnog otiska koji smo uzeli uz pomoć 3shape intraoralnog skenera. Osmeh naše pacijentkinje govori više od reči. Digitalna stomatologija na delu.

Vladimir

implanti i krunice

bezmetalne krunice
After
After
After
Before
Before
Dragan

implanti i krunice

bezmetalne krunice
After
After
After
Before
Before
Stevo

implanti i krunice

bezmetalne krunice
After
After
After
Before
Before
Muhamed

gornja i donja parcijalna proteza sa dvostrukim krunama

bezmetalne krunice
After
After
After
Before
Before

Ostale usluge:

Zubni implanti

Fasete

Alpha Bio Zubni Implanti

Folije za ispravljanje zuba

Naši eksperti u stomatološkoj protetici

Stomatolog Beograd - Dr Zoran Stajić, specijalista oralne hirurgije stomatološke ordinacije Dentalux

Dr Zoran Stajić

Specijalista oralne hirurgije

posebne veštine :

  • implantologija,
  • All-on-4,
  • primena lasera u stomatologiji

Završio je Stomatološki Fakultet Univerziteta u Beogradu. Postdiplomske studije iz implantologije i parodontologije završio je na Stomatološkom fakultetu u New York-u u SAD-u. Specijalizaciju iz oralne hirurgije zavrsio je na Stomatološkom fakultetu u Beogradu.

Dr Luka Novakovic - doktor stomatologije

dr Luka Novaković

doktor stomatologije

posebne veštine :

  • estetska stomatologija,
  • digitalni dizajn osmeha,
  • digitalna stomatologija

Diplomirao je na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Nišu. Pripravnički staž završava na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, nakon čega postaje član Dentalux tima.