fbpx
Bezmetalne krunice su visokoestetske zubne nadoknade koje u celosti prekrivaju zub. Izrađene su u potpunosti od dentalne keramike.

Zbog čega su bezmetalne krunice najbolje rešenje za mene?

Bezmentalnim krunama se mnogo bolje oponašaju estetska svojstva zuba zbog toga što keramika od kojih se izrađuju provodi svetlost na isti način kao prirodni zubi. Keramika je biokompatibilan materijal tako da ne dolazi do bilo kakve štetne reakcije tkiva oko krunice. Klasične metalokeramičke krunice, koje se već decenijama koriste i izrađuju, imaju osnovu od metala na koju se nanosi keramika kako bi se postigla zadovoljavajuća estetika. Međutim upravo ta metalna osnova može dovesti do tamnog ruba desni oko krunice, pogotovo ako dođe do povlačenja desni. Kod bezmetalnih krunica i osnova je u boji zuba, tako da do ove promene izgleda ne dolazi. Takođe kod metalokeramičkih krunica je, zbog toga što moramo obezbediti prostor za dva materijala(metal i keramiku) potrebno ukloniti više zubne supstance prilikom brušenja za krunu(1,5-2mm sa svih strana zuba), dok je za izradu bezmetalnih dovoljno ukloniti 0,3-1mm, zavisno od situacije. To nam omogućava da na duži rok sačuvamo Vaše zube.

U kojim slučajevima se preporučuje izrada krunica?

Krunice se izrađuju da bismo zaštitili zub koji je oslabljen od pucanja, zatim da bismo nadoknadili zub koji je već slomljen, da bismo unapredili estetiku osmeha, popunili šupljine koje postoje u zubnom nizu, napravili zub na implantatu, ili da bismo zaštitili zub posle endodontske terapije(lečenja kanala zuba – posle ove intervencije zubi mogu biti značajno oslabljeni i skloni pucanju).

Od čega se tačno izrađuju bezmetalne krunice?

Najčešće se izrađuju od cirkonije ili litijum-disilikatne keramike. Cirkonija je trenutno najnapredniji keramički materijal za upotrebu u stomatologiji, izuzetne čvrtoće i tvrdoće, i sjajne estetike, te se ubedljivo najčešće koristi. Ipak, u nekim estetski veoma zahtevnim slučajevima(npr izrada samo jednog centralnog sekutića oko koga su prirodni zubi) litijum-disilikatna ili feldspatna keramika mogu biti bolje rešenje.

Da li je izrada bezmetalnih krunica bolna?

Ne! Komfor naših pacijenata je naš prioritet. Procedure se izvode u lokalnoj anesteziji i ne treba da bude bilo kakvog bola. Takođe Vas ohrabrujemo da naznačite Vašem lekaru ako Vam je potrebna pauza ili Vam bilo šta smeta u toku procedure.

Kako izgleda izrada bezmetalnih krunica?

Za izradu krunice na jednom zubu najčešće su dovoljne dve posete:

  • U prvoj poseti pripremamo zub(uklanjanjem dela zubne supstance) za krunicu, određujemo boja budućeg zuba, uzimamo otisak, i izrađujemo privremenu krunicu koju ćete nositi u periodu dok pravimo definitivnu keramičku krunicu.
  • U drugoj poseti Vaša krunica je gotova i možemo je cementirati(zalepiti) za zub. U nekim estetski zahtevnim slučajevima može biti potreban još jedan dolazak kako bismo idealno uklopili boju krunice sa bojom okolnih zuba.

Ukoliko radimo više zuba ili potpunu rekonstrukciju osmeha protokol je nešto drugačiji:

  • U prvoj poseti posle upoznavanja i pregleda u toku koga ćete nam reći Vaše želje i zahteve vezano za estetiku i funkciju Vaših zuba, pravimo set fotografija, uzimamo otiske i sve ostale podatke koji su nam potrebni za analizu(uključujući rtg snimke). Zatim radimo digitalni dizajn Vašeg osmeha.
  • U drugoj poseti dizajn oko koga smo se prethodno dogovorili prenosimo u Vaša usta, tako da već sada možete videti kako će Vaši zubi izgledati na kraju, tako što ćemo naneti materijal preko Vaših postojećih zuba. Ovo nam omogućava da budemo potpuno predvidivi tj. da nema neprijatnih iznenađenja na kraju terapije, zato što pre nego što smo počeli praktično znamo kako će sve izgledati pre nego što smo počeli brušenje zuba. Zatim počinjemo preparaciju zuba(brušenje) za izradu krunica, i na kraju druge posete pravimo privremene zube.
  • U trećoj poseti uzimamo otiske za izradu bezmetalnih krunica.
  • a) Može biti potrebna dodatna poseta za određivanje odnosa gornje i donje vilice, ili za probu modela budućih zuba koji su izrađeni od plastike
  • Dobijate svoj novi osmeh, novo samopouzdanje i izlazite zadovoljni iz ordinacije.

Koliko traju bezmetalne krunice?

Ne postoji način da se precizno odredi kolika je trajnost bezmetalnih krunica zbog toga što na nju utiče veliki broj faktora koji nisu pod kontrolom stomatologa. Prosečno vreme trajanja je 10-15 godina. Uz odgovarajuće održavanje i redovne preglede mogu trajati i znatno duže.

Prvi korak ka Vašem novom osmehu počinje ovde! Pozovite nas i zakažite pregled.

Naši eksperti iz oblasti stomatološke protetike

dr Srđan Konatar – specijalista stomatološke protetike

posebne veštine : protetika na implantima, All-on-4, digitalni dizajn osmeha, fasete

Diplomirao je na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2012. godine. Na istom fakultetu je završio specijalizaciju iz oblasti stomatološke protetike..Član Dentalux tima postaje 2014. godine

z

dr Zoran Stajić – specijalista oralne hirurgije

posebne veštine : implantologija, All-on-4, primena lasera u stomatologiji

Završio je Stomatološki Fakultet Univerziteta u Beogradu. Postdiplomske studije iz implantologije i parodontologije završio je na Stomatološkom fakultetu u New York-u u SAD-u…

1

Pre i posle

After
After
After
Before
Before
Milenko

implanti i krunice

l

Veoma mi je drago što sam došao kod dr Zorana i dr Srđana, koji su dobri stručnjaci i koji su mi ugradili implantate. Posebno sam zadovoljan zbog toga što se radi po savremenim principima i sa kvalitetnim materijalima. Savetovao bih svima koji su izgubili zube i koji to sebi mogu da priušte da svoj problem reše implantatima. Ja sam već pre radio implantate u Nemačkoj, i imam to iskustvo, ali mogu da kažem da se kod nas radi stručno, da je sve od početka išlo glatko, i da nisam imao nikakvih bolova. Hvala celom timu Dentalux ordinacije na mom prirodnom osmehu.

Mileva

implanti i krunice

l
After
After
After
Before
Before
Dragan

implanti i krunice

l
After
After
After
Before
Before
Stevo

implanti i krunice

l
After
After
After
Before
Before