fbpx

Zigomatični implanti

Zigomatični implanti – Inovativno rešenje za manjak kosti

Zigomatični implanti su napredno rešenje koje vam omogućava da povratite svoju prirodnu lepotu i funkcionalnost zuba. U ovom članku napravili smo sveobuhvatan pregled zigomatičnih zubnih implantata i inovativnih tehnika koje pomažu osobama s nedostatkom kosti u gornjoj vilici da povrate svoj osmeh. Saznajte sve informacije uključujući postupak, prednosti, moguće komplikacije i potencijalne kandidate za ovu vrstu implantata.

Zigomatični zubni implanti

 

Zigomatični zubni implanti predstavljaju revolucionarno rešenje za osobe koje se suočavaju sa nedostatkom kosti u gornjoj vilici. Ovi implanti su posebno dizajnirani kako bi pružili sigurno i trajno rešenje za obnovu osmeha. Postavljanje zigomatičnih implantata izvodi se u zigomatičnim kostima, koje su jake i pružaju stabilnu osnovu za nadoknadu zuba.

 

 

 

Zigomatični zubni implanti

Zigomatični implanti

 

Zigomatična kost – Anatomija i funkcija

 

Zigomatična kost, poznata i kao jagodična kost, je jedna od najjačih kostiju u ljudskom telu i ima važnu ulogu u održavanju strukture lica i podršci zubima. Ako u gornjoj vilici nema dovoljno kosti za ugradnju standardnih implantata možemo koristiti zigomatične kosti.

 

 

 

zigomatična (jagodična) kost

Zigomatična kost

Zigomatični zubni implanti – Osnovne informacije

 

Šta su zigomatični zubni implanti?

 

Zigomatični zubni implanti su specijalni implantati koji se postavljaju u zigomatičnim kostima kako bi pružili stabilnu osnovu za nadoknadu zuba. Oni se koriste kada pacijent nema dovoljno kosti u gornjoj viliici za ugradnju tradicionalnih implanta.

 

Prednosti zigomatičnih zubnih implantata

 

Zigomatični zubni implanti pružaju brojne prednosti u odnosu na tradicionalne implante. Evo nekoliko ključnih prednosti:

 

  • Sigurna alternativa za osobe s nedostatkom kosti: Zigomatični implanti omogućavaju osobama koje nemaju dovoljno kosti u gornjoj vilici da ipak dobiju fiksne zube. Oni koriste zigomatičnu kost kao stabilnu osnovu, umesto da zahtevaju dodatne procedure poput koštanih presađivanja.

 

  • Estetski privlačan osmeh: Zahvaljujući ovim implantatima, pacijenti mogu povratiti prirodan osmeh i samopouzdanje. Implantati se pravilno integrišu sa zigomatičnim kostima, pružajući dugotrajno rešenje koje izgleda i funkcioniše kao prirodni zubi.

 

  • Brza rehabilitacija: Procedura kod standardnih zubnih implanta je jednostavnija i brža ukoliko pacijent ima mogućnosti za to. Ukoliko nema kosti, ugradnjom zigomatičnih implanta postiže se brža rehabilitacija jer bi u suprotnom pacijent trebao da sačeka 6 do 12 meseci za nadogradnju kosti i sinus lift nakon čega ide ugradnja implanta.

 

Kandidati za zigomatične zubne implante

 

Zigomatični zubni implanti su pogodni za osobe koje imaju nedostatak kosti u gornjoj vilici ili koje nisu uspele sa tradicionalnim implantatima. Evo nekoliko faktora koji ukazuju na potencijalne kandidate za ovu vrstu implantata:

 

  • Gubitak zuba u gornjoj vilici

 

  • Smanjenje gustine kosti u gornjoj vilici

 

  • Prethodno neuspešni pokušaji ugradnje tradicionalnih implantata

 

  • Osobe koje žele brzu i efikasnu rehabilitaciju

Postupak ugradnje zigomatičnih zubnih implantata

 

Priprema za postupak

 

Pre postupka ugradnje zigomatičnih zubnih implantata, oralni hirurg će pažljivo pregledati pacijenta i izvršiti rendgenski snimak vilice kako bi odredio najbolji pristup. U nekim slučajevima, može biti potrebno izvršiti dodatne pripreme, poput ekstrakcije preostalih zuba ili koštanog presađivanja.

 

Ugradnja zigomatičnih zubnih implantata

 

Uobičajeni postupak ugradnje zigomatičnih zubnih implantata podrazumeva primenu lokalne anestezije. Oralni hirurg će pažljivo izvršiti rezove na desnima i precizno postaviti implantate u zigomatične kosti. Nakon uspešne ugradnje implantata, hirurg će zašiti rezove, a pacijent će biti upućen na period oporavka.

 

Nakon postupka

 

Nakon postupka, pacijenti će dobiti uputstva za postoperativnu negu i redovne kontrolne preglede. Važno je pridržavati se svih uputstava stomatologa kako bi se osiguralo pravilno zarastanje implantata i smanjila mogućnost komplikacija.

 

Dokaz o našoj stručnosti i profesionalizmu potvrđuje svetski lider iz oblasti inovativnih zubnih restauracija zasnovanih na implatima Nobel Biocare.

 

Potencijalne komplikacije i rizici

 

Kao i kod svake hirurške procedure, postoji određeni rizik od komplikacija prilikom ugradnje zigomatičnih zubnih implantata. Međutim, s adekvatnom pripremom i iskusnim oralnim hirurgom, ovi rizici se mogu svesti na minimum. Potencijalne komplikacije mogu uključivati infekciju, krvarenje, privremeni otok ili povrede okolnih struktura kao sto su sinus, nervna vlakna, krvni sudovi, oko. Kasne komplikacije su u vidu sinusitisa ili fistule. Sinusitis se javlja u 5% slučajeva dok su ostale komplikacije dosta ređe.

Važno je napomenuti da se rizici i komplikacije mogu smanjiti pridržavanjem postoperativnih uputstava i redovnim praćenjem od strane stomatologa.

 

Dužina trajanja i održavanje zigomatičnih implanta

 

Zigomatični implanti su dugotrajno rešenje za nedostatak kosti u gornjoj vilici. Kada se pravilno održavaju, mogu trajati mnogo godina i pružiti pacijentima zdrav osmeh. Redovni posete stomatologu, pravilna oralna higijena i izbegavanje loših navika poput pušenja mogu pomoći u očuvanju zdravlja implanta.

Alternativne opcije za nadoknadu nedostajućih zuba

 

Standardni zubni implanti

 

Standardni zubni implanti su uobičajeni izbor za nadoknadu nedostajućih zuba. Oni se postavljaju direktno u kost vilice i pružaju stabilnu osnovu za krunice, mostove ili proteze.

 

Zubne proteze

 

Zubne proteze su odvojive nadoknade za nedostajuće zube. Mogu biti parcijalne, kada se koriste za nadoknadu nekoliko zuba, ili potpune, kada se koriste za nadoknadu svih zuba u vilici.

 

Mostovi

 

Mostovi su fiksni nadomestci koji se koriste za nadoknadu jednog ili više nedostajućih zuba. Oni se postavljaju na susedne zube i pružaju estetski i funkcionalni rezultat.

 

Ako se suočavate sa nedostatkom kosti u gornjoj vilici ili želite saznati više o zigomatičnim implantima, obratite se našoj ordinaciji. Naš stručni tim stomatologa će vam pružiti sve potrebne informacije i kvalitetnu zdravstvenu negu.

 

Vratite svoj osmeh uz pomoć zigomatičnih implanta i ponovo uživajte u lepoti i funkcionalnosti zdravih zuba.

Stomatološka ordinacija Dentalux se nalazi u Beogradu, na Vračaru i ima stalno zaposelene eksperte: Dr Zoran Stajić, specijalista Oralne Hirurgije i Dr Luku Novakovića, doktora stomatologije.

Dr Zoran Stajić / specijalista oralne hirurgije / dr_zoran2002@yahoo.com

Završio je Stomatološki Fakultet Univerziteta u Beogradu. Postdiplomske studije iz implantologije i parodontologije završio je na Stomatološkom fakultetu u New York-u u SAD-u. Specijalizaciju iz oralne hirurgije zavrsio je na Stomatološkom fakultetu u Beogradu. Osim oralnom hirurgijom bavi se i ostalim granama stomatologije. Stručno se usavršavao kako u Sjedinjenim Američkim Državama tako i u Evropi. Jedan je od prvih koji je u većoj meri počeo da koristi lasere u stomatologiji u našoj zemlji. Usavršavanje u primeni lasera u stomatologiji obavio je u Izraelu i SAD-u. Član je američke akademije za lasersku stomatologiju i redovan učesnik njihovih kongresa. www.laserdentistry.org

Call Now Button