fbpx
 

Apikotomija

Apikotomija – Sve Što Treba da Znate

Šta je apikotomija?

 

Apikotomija (resekcija) je intervencija kojom se hiruški uklanja zaostala infekcija u predelu vrha korena zuba.

 

Zbog čega nastaje upala periapikalnog predela oko vrha korena zuba?

 

Infekcija počinje sa karijesom. Kada karies dodje do pulpe (pulpa je splet nerava i krvnih sudova koji ishranjuju i inervišu zub), tada bakterije iz kariesa inficiraju zubnu pulpu i preko kanala korena zuba dospeju do periapikalnog predela tj. do vilične kosti koja okružuje vrh korena zuba. Ta infekcija se obično naziva periapikalni proces ili granulom. Kada je njena veličina veća od 1cm u prečnuku, naziva se cistom.

Kada se upala korena zuba leči?

 

Koren zuba i njegov vrh je moguće lečiti konzervativnom metodom (lečenje kroz kanal zuba nehirurškom metodom). Ukoliko to nije moguće, ili se problem sa infekcijom ponavlja, neophodno je pristupiti apikotomiji. Pre same intervencije potrebno je uraditi rendgenski snimak. Uz savetovanje sa vašim stomatologom napravićete plan da li je lečenje zuba moguće ili će biti potrebna hiruška intervencija na korenu zuba.

 

Zašto je apikotomija važna?

 

Kao i kod većine zdravstvenih problema tako i kod zuba, mnoge tegobe se mogu sprečiti ili sanirati na vreme. Ukoliko se proces na korenu zuba uoči na vreme, moguće je sačuvati zub i koren dok proces još uvek nije u svojoj podmakloj fazi. Odlaganjem lečenja rizikujete da izgubite taj zub a neka istraživanja govore da infekcija i njen proces na korenu zuba mogu negativno da utiču i na udaljene organe, kao što su srce, bubrezi, zglobovi. Naša stomatološka ordinacija vam omogućava da blagovremeno otkrijete i rešite se potencijalnih problema.

 

Šta proces apikotomije podrazumeva?

 

U zavisnosti od toga da li je infekcija akutna sa prisutnim otokom i bolom ili hronična, naš oralni hirurg Dr Zoran Stajić će vam možda predložiti da pre same intervencije (dan ili dva) uzimate antibiotike.

 

Na samom početku dobićete lokalnu anesteziju, samim tim čitav proces će biti bezbolan. Stomatolog će vam najpre podignuti sluzokožu i napraviti mali rez u predelu vrha korena zuba. Posebnim instrumentima uklanja se kost koja je zahvaćena infekcijom i tom prilikom se skraćuje vrh korena zuba. Kanal korena zuba se mehanički obradi i očisti od infencije a zatim napuni materijalom koji sprečava ponovni razvoj infekcije. Na samom kraju pristupa se šivenju sluzokože. Čitava intervencija ne traje duže od 60 min..

 

Oporavak od apikotomije:

 

Nakon kontrole, ako je oporavak išao svojim prirodnim tokom bez komplikacija, stomatolog će vam nakon 7 dana ukloniti šavove. Prvog postoperativnog dana možete osećati umerene bolove koji se lako kupiraju analgetikom. Ukoliko prvgo dana dođe do krvarenja, nemojte da brinete. Usta nemojte ispirati, već samo ispljunite krv. Otok se normalno javlja posle intervencije i smanjuje se posle trećeg postoperativnog dana.

 

Daćemo vam par saveta kako biste izbegli ili umanjili te nelagodnosti:

 

  • Kada anestezija popusti uz savet sa vašim stomatologom možete uzimati preporučene analgetike tako ćete kupirati bolove.
  • Stavljajte hladne obloge sa spoljne strane obraza. Oblogu držite 20-ak minuta, a zatim napravite pauzu od 20 minuta pre nego što proces ponovite. Takođe preporučujemo da jedete sladoled kad dođete kući nakon intervencije. Na taj način ćete umanjiti pojavu otoka.
  • Zube perete normalno, samo nemojte jako ispirati usta već samo blago mućnite i ispljunite višak paste.
  • Hranite se normalno, samo nemojte jesti ništa jako vruće taj prvi dan. Mlako je dozvoljeno.
  • Ukoliko ste pušač, bilo bi dobro da ne pušite 24h nakon intervencije.

 

Stomatološka ordinacija Dentalux stoji Vam na raspolaganju!

U ordinaciji Dentalux sve oralno hirurške intervencije među kojima je i apikotomija izvodi Dr Zoran Stajić, specijalista Oralne Hirurgije.

Dr Zoran Stajić / specijalista oralne hirurgije / dr_zoran2002@yahoo.com

Završio je Stomatološki Fakultet Univerziteta u Beogradu. Postdiplomske studije iz implantologije i parodontologije završio je na Stomatološkom fakultetu u New York-u u SAD-u. Specijalizaciju iz oralne hirurgije zavrsio je na Stomatološkom fakultetu u Beogradu. Osim oralnom hirurgijom bavi se i ostalim granama stomatologije. Stručno se usavršavao kako u Sjedinjenim Američkim Državama tako i u Evropi. Jedan je od prvih koji je u većoj meri počeo da koristi lasere u stomatologiji u našoj zemlji. Usavršavanje u primeni lasera u stomatologiji obavio je u Izraelu i SAD-u. Član je američke akademije za lasersku stomatologiju i redovan učesnik njihovih kongresa. www.laserdentistry.org

Call Now Button