fbpx

Sinus lift

Šta je sinus lift?

 

Sinus lift je oralno hiruška intervencija kojom se povećava visina vilične kosti u bočnim regijama gornje vilice. Prilikom operacije dodaje se kost kako bi se nadogradio deo kosti gornje vilice u regiji kutnjaka ponekad i pretkutnjaka. Oralni hirurg podiže membranu sinusa i „ubacuje“ veštačku kost na dno sinusa.

 

Čemu služi sinus lift?

 

Sinusi su šupljine koje se nalaze iznad gornje vilice u predelu oko očiju i nosa. Ukoliko želite da ugradite zubne implante u bočnim regijama gornje vilice možda ćete pre toga morati da odradite sinus lift. Zigomatični implanti su opcija kojom izbegavamo sinus lift, odmah postavljamo implante i pacijent dobija fiksni privremeni most za nekoliko dana. Ako radimo sinus lift onda moramo da čekamo 9 meseci za postavljanje implantata pa pomoću zigomatičnih implantata štedimo to vreme.

Sinusi i zubi

 

Gubitak gornjih bočnih zuba dovodi do resorpcije vilične kosti u toj regiji, a ako je vilični sinus voluminozan (prostran), dešava se da nema dovoljno kosti od vrha alveolarnog grebena do poda maksilarnog sinusa za ugradnju implantata (ponekad ostane samo 1-2 milimetra kosti od vrha grebena do dna maksilarnog sinusa). U tom slučaju se zubni implanti ne mogu ugraditi pre nego što se uradi sinus lift.

 

Sinus Lift Operacija – Procedura

 

U toku intervencije se otvara koštani prozor na bočnom zidu viličnog sinusa. Oralni hirurg specijalnim instrumentima odiže membranu sinusa i deo sinusa ispod odignute membrane ispunjava zamenikom za kost (veštačkom kosti). Na taj način se dobija odgovarajuća visina viličnog grebena u toj bočnoj regiji kako bi se kasnije ugradili implanti.

 

Čitav proces se obavlja uz predhodno datu lokalnu anesteziju i kompletna operacija je bezbolna i nije neprijatnijatnija od običnog vađenja zuba.

 

Pojave koje se mogu javiti nakon sinus lifta jesu otok, umeren bol prvi postoperativni dan koji se lako kupira analgetikom. Redje se može javiti i blago krvarenje iz nosa ali samo na dan intervencije. Potrebno je izbegavati ekstremne napore (treninge) nekoliko dana. Prva kontrola je sutradan a skidanje šavova sledi nakon 7 dana.

 

Nekad je posle intervencije neko vreme zabranjeneno pušenje cigareta ali to će vam oralni hirurg objasniti pre a i nakon intervencije.

Kada se ugrađuju zubni implanti?

 

Zubni implanti se ugrađuju tek kada se ugradjeni zamenik za kost organizuje i formira se čvrsta kost. Na to je najčešće potrebno čekati između 6-9 meseci.

 

U nekim slučajevima je moguće u istoj intervenciji uraditi i sinus lift i postaviti implantate. Tada se skraćuje vreme koje ćete morati da čekate dok ne dobijete nove zube. Nakon pregleda i uvida u vaš 3d snimak gornje vilice znaćemo da li je to moguće u vašem slučaju.

 

Sinus lift je jedna od naj prediktabilnijih intervencija u stomatologiji. Ako je hirurg stručan i intervenciju izvrši po svim pravilima uspešnost ove intervencije je 100%.

 

Svako želi da ima zauvek zdrave i lepe zube. Ukoliko imate problem sa prirodnim zubima, nedostak se može nadoknaditi ugradnjom implanta. Neophodno je da se pre toga posavetujte sa vašim stomatologom. Možda će vaš prvi korak ka osmehu „kao iz reklame“ biti upravo sinus lift.

U ordinaciji Dentalux sve oralno hirurške intervencije među kojima je i sinus lift izvodi Dr Zoran Stajić specijalista Oralne Hirurgije.

Dr Zoran Stajić / specijalista oralne hirurgije / dr_zoran2002@yahoo.com

Završio je Stomatološki Fakultet Univerziteta u Beogradu. Postdiplomske studije iz implantologije i parodontologije završio je na Stomatološkom fakultetu u New York-u u SAD-u. Specijalizaciju iz oralne hirurgije zavrsio je na Stomatološkom fakultetu u Beogradu. Osim oralnom hirurgijom bavi se i ostalim granama stomatologije. Stručno se usavršavao kako u Sjedinjenim Američkim Državama tako i u Evropi. Jedan je od prvih koji je u većoj meri počeo da koristi lasere u stomatologiji u našoj zemlji. Usavršavanje u primeni lasera u stomatologiji obavio je u Izraelu i SAD-u. Član je američke akademije za lasersku stomatologiju i redovan učesnik njihovih kongresa. www.laserdentistry.org