fbpx

Gingivektomija

Gingivektomija – Sve Što Treba da Znate

Šta je gingivektomija?

 

Gingivektomija je tehnika koja podrazumeva hiruršku intervenciju kojom se odstranjuje deo mekih tkiva (gingive oko zuba). Tim postupkom se koriguju defekti morfologije, položaja i/ili količine gingive oko zuba. Primenjuje se najcešće is estetskih razloga, ali i u sklopu ortodontske i parodontalne terapije.

 

Da li je Gingivektomija bolna?

 

Gingivektomija se izvodi pod lokalnom anestezijom i potpuno je bezbolna. Može se izvšiti klasično skapelom ali i laserom. U zavisnisti od toga koliko gingive treba da uklonimo, nekad je potrebno kombinovati te dve metode da bismo dobili zadovoljavajući efekat.

 

Kada se gingivektomija primenjuje?

 

Gingivektomija se najčešće primenjuje iz estetskih razloga tj za rešavanje problema gummy smile-a, tj. suviše vidljivih desni prilikom osmeha. Takođe gingivektomiju primenjujemo i prilikom lečenja parodontopatije u sklopu režanj operacije.

Šta je Gingivoplastika?

 

Gingivektomija se najčešće radi zbog same estetike zuba i u tom slučaju čitav proces se naziva gingivoplastika. Pojava kada se prilikom osmeha subiše vide desni naziva se “gummy smile”. Tada često zubi izgledaju kraći i manji a i širi/zdepastiji.

 

Tada se intervencijom vrši preoblikovanje linije zubnog mesa, te se na račun desni produžava vidljivi deo zuba čime se postiže balans u odnosu gingive i zuba. Laserskim zracima oblikuju se desni tako da pokrivaju zube po proporciji. Nakon intervencije desni se neće vraćati i ponovo pokrivati zube ako se sve uradi korektno. Kada se uklanja veći deo gingive moramo da uradimo i problikovanje/remodelaciju vilične kosti oko zuba da bi rezultat bio trajan. U suprotnom nakon nekoliko meseci desni bi se vratili u prvobitan položaj.

Osmeh pre i posle gingivoplastike

Koliko vremena treba da prodje od gingivektomije/gingivoplastike da bi mogao da se uzme otisak za keramičke krunice ili venire?

 

Ako se uklanja mali deo gingive do otprilike 1mm onda to ne zahteva preoblikovanje vilične kosti oko zuba i intervencija se može izvesti samo laserom. U tom slučaju otisak se može uzeti za samo nekoliko dana a po nekad i isti dan. Medjutim, ako je potrebno ukloniti više gingive to za sobom povlači i obaveznu remodelaciju vilične kosti oko zuba. Tada se mora u toku intervencije odići klasičan režanj i sa uzimanjem otisaka za krunice ili venire se mora sačekati mesec dana.

 

Ako se ukloni veća količina desni a ne uradi se remodelacija vilične kosti, posle nekoliko meseci desni bi se vratili na prvobitnu poziciju i ne bismo dobili željeni rezultat.

Osmeh pre i posle gingivektomije

Kako znamo koliko desnih/gingive treba da se ukloni?

 

Pre hirurške intervencije koju izvodi Dr Zoran Stajić koji je oralni hirug dolazite na pregled kod Dr Srdjana Konatara koji je specijalista protetike. Dr Konatar će vam uzeti preliminarne otiske i uraditi analizu vašeg osmeha. Pomocu digital smile design analize, moći ćete na kompjuteru da vidite kako će Vaš osmeh izgledati kad uklonimo određenu količinu desni oko zuba. Nama ta analiza znači da bismo tačno znali koliko gingive treba da uklonimo da biste dobili osmeh kakav želite.

Slike pre i posle odradjenje gingivektomije

U ordinaciji Dentalux naš ekspert za gingivektomiju je Dr Zoran Stajić, specijalista Oralne Hirurgije.

Dr Zoran Stajić / specijalista oralne hirurgije / dr_zoran2002@yahoo.com

Završio je Stomatološki Fakultet Univerziteta u Beogradu. Postdiplomske studije iz implantologije i parodontologije završio je na Stomatološkom fakultetu u New York-u u SAD-u. Specijalizaciju iz oralne hirurgije zavrsio je na Stomatološkom fakultetu u Beogradu. Osim oralnom hirurgijom bavi se i ostalim granama stomatologije. Stručno se usavršavao kako u Sjedinjenim Američkim Državama tako i u Evropi. Jedan je od prvih koji je u većoj meri počeo da koristi lasere u stomatologiji u našoj zemlji. Usavršavanje u primeni lasera u stomatologiji obavio je u Izraelu i SAD-u. Član je američke akademije za lasersku stomatologiju i redovan učesnik njihovih kongresa. www.laserdentistry.org