fbpx
 

Vađenje Umnjaka

 

Postovani, oralni hirurg, dr Zoran Stajic, bice na odmoru od 04.07. do 18.07. U tom periodu ce Stomatoloska ordinacija Dentalux biti otvorena za sve pacijente.

 

Ukoliko Vasem osmehu treba hirurski zahvat, dr Zoran ce Vas rado primiti pre odmora ili pocev od 19.07.

Vađenje Umnjaka – Sve što Treba da Znate

Šta su umnjaci i gde se nalaze?

 

Umnjaci su zubi koji kod osoba poslednji niču, najčešće između 18. i 25. godine života. Nalaze se na poslednjoj osmoj poziciji i ima ih po dva u svakoj vilici.

 

Da li svaki umnjak boli?

 

Ne. Postoje slučajevi gde umnjaci nikada i ne izrastu, a da osoba nema nikakvih problema zbog njih tokom života. U tom slučaju nije potrebno hiruško vađenje umnjaka. Takođe ima slučajeva kad umnjaci imaju dovoljno prostora , dobrog su polozaja i izrastu normalno bez ikakvih bolova i problema.

Zbog čega rast umnjaka toliko boli?

 

Kasni rast umnjaka na premaloj, već formiranoj vilici dovodi do toga da umnjak nema dovoljno prostora za svoj razvoj. Zbog toga zub počinje da raste i izbija na površinu u nepravilnom položaju. Može se desiti da umnjak samo jednim svojim delom nikne dok ostatak zuba ostane u zubnom mesu.

 

Usled upale umnjaka dolazi do jakih bolova, oticanja vilice, povišene telesne temperature, iritacije zubnog mesa ili jezika. Zbog svog položaja i nepristupačnosti na vilici otežano je i pranje zuba što povećava rizik od pojave karijesa.

Vađenje umnjaka - Nedostatak prostora za pravilan razvoj

Kada je pravo vreme za vađenje umnjaka?

 

Ako ste jedna od onih osoba koja kod stomatologa odlazi tek kada zub zaboli, ne brinite niste jedini. Možda imate strah od zubara, ali za početak preventivno možete uraditi rendgenski snimak vilice i uz dalju konsulaticiju sa vašim stomatologom možete isplanirati dalje korake.

 

Dobra stvar kod umnjaka jeste što se oni mogu izvaditi preventivno, pre pojave bilo kakvih simptoma. Time će operacija umnjaka vremenski znatno kraće trajati, a proces oporavka biće podnošljiviji.

 

Аko se na snimku vidi da je umnjak u nepravilnom položaju ili da nema dovoljno mesta za njegovo nicanje, umnjak mozemo izvaditi i kod pacijenata koji imaju 14 god. ili 15 god. što je nekoliko godina pre njihovog nicanja.

Da bismo mogli da postavimo dijagnozu (odlučimo da li je umnjak za vađenje ili ne) a i isplaniramo hiruršku intervenciju vadjenja umnjaka, nepohodno je da pacijent uradi ortopantomografski rendgenski snimak.

 

U retkim slucajevima kad je umnjak u takvom položaju da je jako blizu donjoviličnog nerva, pacijenti treba da urade i 3d snimak vilice koji je jos precizniji, sve u cilju da se intervencija uradi bezbedno, bez opasnosti od povrede nerava ili krvnih sudova koji se nalaze u blizini.

 

Specijalna akcija!

 

Svakog meseca, stomatološka ordinacija Dentalux izvadiće 20 umnjaka po promotivnoj ceni od 90€ po zubu!

Upala umnjaka uzrokuje bol zeni

Da li vađenje umnjaka boli?

 

Vađenje umnjaka se vrši isključivo pod lokalnom anestezijom, tako da sam proces ne boli, a osećaj nije ništa strašniji od običnog vađenja zuba.

 

Anestezija će vas držati nekoliko sati. To znači da ceo proces nećete osetiti, a i nakon same operacije još neko vreme će anestezija delovati. Sve oralno hirurške intervencije možemo raditi i u sedaciji u saradnji sa anasteziologom. Stručni tim stomatološke ordinacije Dentalux će vam izaći u susret kako biste se oslobodili straha i olakšali svaki naredni dolazak kod zubara.

 

Tokom perioda pod anestezijom ne smete jesti, jer postoji mogućnost da povredite jezik jer nemate osećaj u tom delu vilice. Tako da se preporučuje da jedete pre same operacije kako biste pripremili svoj organizam.

Koliko traje operacija umnjaka?

 

Operacija umnjaka i vađenje najčešće traje između 20 i 30 min. U zavisnosti od ugla pod kojim se zub nalazi i anatomske karakteristike usne duplje ponekad sama operacija može trajati nekada i duže. Pod anestezijom ćete biti čak i ako vađenje potraje, tako da nema mesta za strah.

 

Period nakon operacije umnjaka

 

Nakon vađenja umnjaka, stomatolog će vam koncima zašiti ranu i narednih “15-20 minuta” ćete morati da držite gazu u ustima dok ste još uvek pod anestezijom. Kada anestezija popusti, moguća je pojava blagog bola ili blagog oticanja, ali sve to su normalne pojave koje ne trebaju da vas brinu. Upotrebom analgetika posle operacije rešićete se postoperativnog bola a veličina otoka je individualna i zavisi od pacijenta do pacijenta.

 

Operacija umnjaka – oporavak

 

Pre svega najbitnije je da se odmarate i ne izlažete velikim fizičkim naporima ili treninzima prvih 2, 3 dana jer to može pojačati krvarenje.

 

Uz prethodnu konsultaciju sa vašim stomatologom možete:

 

  • Uzimati tablete protiv bolova po potrebi (Nimulid, Brufen, Analgin, Caffetin ili Diklofen). To isključivo moraju biti preparati koji ne sadrže acetil-salicilnu kiselinu,
  • Držati hladne obloge 20-ak minuta sa spoljne strane obraza. Nakon toga napravite pauzu od pola sata, zatim postupak ponovite. Hladne obloge držite na dan operacije i sutradan ujutru. Posle više nema potrebe. Uz hladne obloge trebate jesti i sladoled.
  • Normalno je da imate krv u ustima u toku dana i večeri na dan operacije. Veoma je važno da krv ne ispirate vodom ili bilo kojom drugom tečnosti, pošto krv treba da se nakupi u zubnoj čašici i koaguliše. Krv možete da ispljunete naravno ali bez ispiranja.
  • Ako možete da kontrolišete, prvu noć posle operacije nemojte spavati na toj strani sa koje smo izvadili umnjak
  • U slučaju da ste pušač, bilo bi dobro da ne pušite 24h nakon operacije pošto duvanski dim usporava koagulaciju.

 

Ako krvarenje ne prestane u roku od 24h obavezno se obratite stomatologu.

 

Vaš stomatolog će vam skinuti konce nakon 7 dana.

 

Koju hranu jesti?

 

Nemojte jesti prvih nekoliko sati nakon same operacije dok delovanje anestezije ne popusti. Prvi dan nakon operacije nemojte jesti ništa vrelo zbog krvavljenja. Mlako hrana je dozvoljena. Ako ste ljubitelj slatkiša, obradovaće vas činjenica da se konzumiranje sladoleda preporučuje nakon operacije umnjaka.

 

Kako održavati higijenu zuba?

 

Zube perete normalno, i prvo veče nakon operacije trebate oprati zube i smete ispljunuti višak paste samo nemojte suviše mućkati i ispirati. Budite samo malo pažljiviji sa četkicom u regiji izvadjenog umnjaka. Nikako nemojte dodirivati ranu prstima.

 

Za dodatna pitanja vezana za vađenje umnjaka kao i zakazivanje pregleda u stomatološkoj ordinaciji Dentalux, možete nas kontaktirati putem kontakt forme  ili pozivom na broj +381 (69) 244 1497

U ordinaciji Dentalux sve oralno hirurške intervencije među kojima je i hirurško vađenje umnjaka izvodi Dr Zoran Stajić specijalista Oralne Hirurgije.

Dr Zoran Stajić / specijalista oralne hirurgije / dr_zoran2002@yahoo.com

Završio je Stomatološki Fakultet Univerziteta u Beogradu. Postdiplomske studije iz implantologije i parodontologije završio je na Stomatološkom fakultetu u New York-u u SAD-u. Specijalizaciju iz oralne hirurgije zavrsio je na Stomatološkom fakultetu u Beogradu. Osim oralnom hirurgijom bavi se i ostalim granama stomatologije. Stručno se usavršavao kako u Sjedinjenim Američkim Državama tako i u Evropi. Jedan je od prvih koji je u većoj meri počeo da koristi lasere u stomatologiji u našoj zemlji. Usavršavanje u primeni lasera u stomatologiji obavio je u Izraelu i SAD-u. Član je američke akademije za lasersku stomatologiju i redovan učesnik njihovih kongresa. www.laserdentistry.org

Call Now Button