fbpx
Dentalux | Parodontologija
Stomatološka ordinacija Dentalux na Slaviji. Osim standardnih procedura u našoj ordinaciji preko 10 godina su u upotrebi i dva tipa lasera - erbium-yag I CO2 laser.
stomatolog, stomatolog Vracar, stomatolog Beograd, vadjenje umnjaka, stomatološka ordinacija, protetika, krunice, mostovi, bezmetalna keramika, metalokeramiče krune, implanti, implantati, zubi, implantologija, oralna hirurgija, dentalni turizam, osmeh, estetska stomatologija, viniri, laser, plomba laserom, lasersko lečenje, parodontologija, sinus lift, nobel active, režanj operacija, ortodoncija, fixsni ortodontski aparat, isomed, beljenje zuba, lep osmeh, all-on-4, all-on-four, paradentoza, totalna proteza, parcijalna proteza, dr Zoran Stajic, dr Stojan Stajic, dr Srdjan Konatar, dr Jadran Stojadinovic, Waterlase iPlus, bez bola, bez injekcije, bez bušenja
40908
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-40908,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.2.1,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive
 

Parodontologija

Parodontopatija je bolest koja zahvata i razara sva potporna tkiva zuba (desni, cement, periodontalni ligament i alveolarna kost) dovodeći do njihovog klaćenja i ispadanja.

Glavni uzročni faktor za nastanak parodontopatije je zubni plak (meke naslage na zubima u kojima kolonije bakterija svojim enzimima i toksinima oštećuju potporna tkiva zuba), a veoma značajni su i genetska predispozicija, neke sistemske bolesti ( dijabetes ) i pušenje. Lokalni faktori ( iz usne duplje ) koji doprinose pojavi i bržem razvoju parodontopatije su : čvrste zubne naslage (kamenac i konkrementi), neadkvatno urađeni ispuni i protetske nadoknade, traumatski kontakti, karijes, zapadanje hrane, nepravilnost građe potpornih tkiva.
Danas je parodontopatija, pored karijesa najčešće oboljenje kod ljudi, a tome je svakako doprineo i način ishrane savremenog čoveka (upotreba kašaste, meke i neabrazivne hrane). Statistika pokazuje da je zahvaćenost populacije parodontopatijom enormno velika – oko 95% stanovništva starijih od 18 godina imaju neki oblik parodontopatije.
Parodontopatija se ispoljava sledećim simptomima i znacima: krvarenjem i upalom desni, prisustvom zubnog kamenca i konkremenata, neprijatnim zadahom, prisustvom parodontalnih džepova, povlačenjem desni i ogolićavanjem vratova i korenova zuba, pomeranjem zuba, a u završnoj fazi klaćenjem i ispadanjem zuba. Tok bolesti je najčešće spor sa periodima pogoršanja i poboljšanja, mada može biti i brz i da dovede do gubitka zuba za kratak vremenski period. Lokalizacija može biti ograničena na neke zube ili na sve zube.
Lečenje parodontopatije je kompleksno i dugotrajno. Uspeh lečenja zavisi od motivacije pacijenta i njegove spremnosti na saradnju. Preduslov uspešnog lečenja je uspostavljenje adekvatne oralne higijene, a to ponekad znači drastično menjanje higijenskih navika pacijenta (tehnika pranja zuba, upotreba konca i rastvora za ispiranje usta). Značaj oralne higijene je ogroman jer se njom eliminiše glavni uzročni faktor a to je zubni plak. Bez adekvatne oralne higijene nema uspešnog lečenja parodontopatije! Plan lečenja zavisi od težine stanja na potpornom aparatu zuba i podrazumeva sledeće terapijske mere i postupke: lečenje komplikacija, uklanjanje mekih i čvrstih naslaga, zamenu neodgovarajućih ispuna i protetskih radova, sanacija usne duplje, obrada parodontalnih džepova, uravnoteženje zagrižaja, upotrebu antibiotika (lokalna i opšta), i hiruške intervencije.
Hirirška terapija parodontopatije – režanj operacija – podrazumeva da se napravi rez, odigne gingival oko zuba i parodontalni džep očisti pod direktnom kontrolom oka. U toku intervencije mogu se dodati i veštačka kost i membrana koji pospešuju reparaciju tkiva parodoncijuma. Hirurška terapije parodontopatije ima za cilj da smanji dubinu parodontalnih džepova i otkloni tzv. mukogingivalne anomalije te da na taj način stvori uslove da pacijent adekvatnim održavanjem oralne higijene spreči recidiv bolesti. U našoj ordinaciji u hirurškoj terapiji parodontopatije koristimo i laser tipa erbium yag. Takođe posedujemo i laser malog intenziteta koji se koristi u konzervativnoj terapiji parodontopatije.

r